Mi a botox injekció?

botox terápia során botulinum toxint juttatunk az arc megfelelő mimikai izmaiba ránckezelés céljából. Eredetileg egyes neurológiai betegségek kezelésére használták, mára már azonban széles körben alkalmazzák az arc dinamikus ráncainak, leginkább a glabella, a homlok és szem körüli ráncok kezelésében.

 

Meddig tart a botox kezelés?

Egy kezelés körülbelül 15 percet vesz igénybe, és akár ebédidőben is elvégezhető ("lunch time therapy"), mert a beavatkozásnak nincsenek látható nyomai.

 

Hogyan nevezzük az egyes régiókat a botox kezelés esetén? Mi számít egy régiónak?

Az arc egyes régiói a glabella - szemöldökök közötti függőleges ránc (mérges ránc); a homlokránc - a homlokon lévő vízszintes ráncok; a szarkalábak - mindkét szem körül, a szemek külső oldalán a halánték felé futó ráncok; a dohányzóráncok - a száj körül lévő, csücsörítés közben jelentkező, az ajkak felé radier irányban futó vonalak; a Marionett ránc - a szájszegletekből kiinduló, lefelé kanyarodó ún. szomorúságránc.

 

Hogyan hat a botox?

A botox kezelés során a ráncok kialakulásában szerepet játszó mimikai izmokba egy, a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt, alaposan tisztított anyagot, ún. botulinum-toxint injekciózunk egy ultravékony tű segítségével. Ezáltal a kezelt izmok ellazulnak és a ráncok kisimulnak.


Mikor látható a kezelés után a botox hatása?

Ennél a kezelésnél az eredmény nem jelentkezik azonnal, körülbelül egy hét után kezdenek el kisimulni a kezelt ráncok.


Kell-e valamire figyelni a botox kezelés után?

A botox kezelés után körülbelül három órán keresztül nem javasolt hajolgatni, tornázni, feküdni, a kezelt területet masszírozni, valamint ellenjavallt a szoláriumozás és a napozás. Két hetet várni kell a kozmetikai masszírozással is. Javasolt viszont a kezelt ráncokkal történő mimikázás, így nagyobb mértékben tud kötődni a beadott botulinum toxin a megfelelő idegvégződésekhez.


Meddig tart a botox hatása?

A botox injekció hatása átlagosan 3-4 hónapig tart, ezután a kezelés ismételhető, de nem érdemes évente négynél többször alkalmazni.


Milyen egyéb beavatkozások végezhetők botulinum toxinnal?

Dohányzóráncok enyhítése; narancsbőrös áll megszüntetése; nyakon lévő húrok ("tyúknyak") kezelése; széles állkapocs kisebbítése (természetesen nem a csont, hanem a rágóizom Botox kezelésével - masseter botox; botox face lifting.


Veszélyes-e a botox kezelés?

Bár a botulinum toxin egy méreg, mégsem jelent veszélyt a szervezetre, hiszen nagyon kicsi mennyiségben kerül beadásra és csak a bőr alatti mimikai izmokba. A botulinizmus nevű mérgezés akkor alakul ki, ha több ezerszeres mennyiségben kerül a toxin a szervezetbe szájon át adagolva.


Fáj-e a botox kezelés?

Mivel egy ultravékony inzulinos fecskendővel történik a botulinum toxin beadása, ezért nem okoz fájdalmat a kezelés.


Mik lehetnek a botox kezelés mellékhatásai?

Ritkák és átmeneti jelleggel fordulnak elő, hiszen a botulinum toxin lebomlik. Leggyakoribb szövődménye a bevérzés az injekciózás helyén, de előfordulhat fejfájás, felső légúti hurut és influenza-szerű tünetek, átmeneti szemhéj lógás, hányinger. Ez utóbbiak nagyon elenyésző számban jelentkezhetnek. A mellékhatások legkésőbb 6 hónap alatt elmúlnak és semmilyen maradandó nyomot nem hagynak.


Mikor érdemes hónalji botox kezelést alkalmazni?

Amikor az izzadás olyan mértékű, mely már más, konzervatív módszerekkel nem befolyásolható (dezodorok, stiftek, alumínium tartalmú oldatok), és az izzadás az egyén mindennapi tevékenységét nagymértékben korlátozza.


Milyen mértékben csökken a verejtékezés és meddig tart a hónalji botox kezelés hatása?

A verejtékezés mértéke 80-90%-ban csökken és a botox hatása átlagosan 6 hónapig tart.


Van-e mellékhatása a hónalji botox kezelésnek?

Ritkán előfordulhat bevérzés az injekciózás helyén, de felléphet fejfájás, felső légúti hurut és influenzaszerű tünetek. Nagyon ritkán lehetséges, hogy egyéb területek izzadékonyabbá válnak (pl. comb, törzs).


Mikor nem alkalmazható a botox injekció?

Terhesség és szoptatás idején; bizonyos neurológiai betegségek esetén; ismert túlérzékenység esetén a botulinum toxinnal szemben; lázas betegség esetén; bizonyos antibiotikumok szedésekor; 18 éves kor alatt.


Mi a hialuronsav és okozhat-e bármilyen nemkívánatos mellékhatást az alkalmazása?

A hialuronsav egy, a bőrben is előforduló alkotóanyag, mely a bőr feszességéért, turgoráért felelős. A kor előrehaladtával a mennyisége nagymértékben csökken. Az esztétikai kezelések során alkalmazott hialuronsav egy keresztkötött, stabilabbá tett forma, mely azt a célt szolgálja, hogy a befecskendezett hialuronsav hosszabb ideig a bőrben maradjon. Nemkívánatos mellékhatás lehet a bevérzés az injekciózás helyén, az oedema, és nagyon ritkán allergiás reakció is jelentkezhet.


Mikor érdemes hialuronsavas ráncfeltöltést alkalmazni?

Az ún. statikus ráncok (pl. nasolabiális redő, Marionett ránc) kialakulásakor, volumenhiány esetén és ajakdúsítás céljából.


Mi a nasolabiális redő és a Marionett ránc?

A nasolabiális redő az ún. orr-ajakzug redő, a Marionett ránc pedig az ajakzugokból kiinduló szomorúságránc.


Meddig tart a filling (ráncfeltöltő) kezelés?

Érzéstelenítéssel együtt kb. 30-50 percet vesz igénybe.


Fáj-e a ráncfeltöltés?

Mivel érzéstelenítést alkalmazunk (mely történhet krémmel vagy injekcióval), nem jár fájdalommal a kezelés.


Mit jelent a volumenhiány az arcon?

A kor előrehaladtával, valamint nagyobb mértékű fogyás esetén az arc beesettebbé válik, főként az orcák területén és a szemek alatt. A megfogyatkozott bőr alatti zsírszövet pótolható hialuronsavval, ez az ún. volumentöltés. A legújabb módszer a nagyobb mértékű volumentöltésben a mikrokanülös technika.


Mi a mikrokanülös technika és kinek javasolt?

A mikrokanül egy olyan eszköz, mely külsőre a tűhöz hasonlít, viszont tompa a vége, így nem okoz fájdalmat és bevérzést a kezelés helyén. A kanül segítségével hialuronsavat adagolunk a töltendő területbe. Szépen korrigálható vele a szemek alatti bemélyedés (ún. tear through), kerekdeddé tehető az orca és kiegyenesíthető az állszeglet. Ezzel a technikával az ajak és a nasolabiális redő is tölthető.


Meddig tart a hialuronsavas ráncfeltöltés hatása?

A hialuronsavas ráncfeltöltés hatása egyéntől és anyagtól függően 6-9 hónapig tart. A nagy egyéni különbségeket az eltérő gyorsaságú anyagcsere, valamint a környezeti ártalmak és életmód jelentősen befolyásolja. A gyakori szoláriumozás, napozás, szaunázás, valamint a dohányzás meggyorsítja a hialuronsav lebomlását és rontja a kezelések eredményességét.


Mire kell figyelni a hialuronsavas ráncfeltöltés után?

A kezelést követően érdemes jégzselével vagy fagyasztott zöldséggel jegelni az adott területet. Nem javasolt kozmetikumok, alapozók használata és 2 hétig ellenjavallt a kozmetikai masszázs. Ha ajaktöltés történt, akkor néhány óráig az ajkak megkímélése javasolt (kevés beszéd, stb.)


Lehet-e természetes eredményt elérni a hialuronsavas ráncfeltöltéssel és ajakdúsítással?

Ha a megfelelő mennyiségben és megfelelő helyre adagoljuk a jó minőségű hialuronsavat, akkor teljesen természetes eredmény érhető el. Kezeléseink legfőbb célja a meglévő bőrállapot javítása és szinten tartása anélkül, hogy bárki számára nyilvánvalóvá váljék, hogy egy szépészeti beavatkozás történt.